Klantverhalen

Fred zijn reden voor een wilsverklaring

Zelfstandig blijven leven is voor mij het allerbelangrijkste.

Fred (85)

"Ik mag echt niet klagen: ondanks dat bij mij sinds kort Parkinson is geconstateerd, ben ik nog in relatief goede gezondheid en mijn geheugen werkt nog heel behoorlijk. Sinds 8 jaar woon ik in een heel prettige seniorenwoning met hulp aan huis. Mijn vrouw Julie en ik konden er terecht toen ze vanwege haar artritis een rolstoel nodig kreeg. 

Ik leerde Julie -een française- kennen in Parijs, tijdens mijn studie Frans. Onze kinderen Elise en Balthasar groeiden tweetalig op, in de zomers beleefden we ieder jaar mooie vakanties aan de kust van Bretagne, bij Julies familie. Tegenwoordig zit reizen er niet meer in, vooral vanwege de gezondheid van mijn vrouw. Maar ik maak nog graag kleine wandelingen in de natuur en bestudeer dan planten en insecten. Julie geniet van ons uitzicht op het parkje, ze kent alle kinderen uit de buurt, en zij kennen haar! Onze eigen kinderen wonen op een uurtje rijden van ons vandaan en schieten te hulp als het nodig is. Het is erg fijn als de kinderen en kleinkinderen langskomen in het weekend, al hebben ze drukke banen en studies. Maar met thuiszorg redden we het gelukkig nog steeds. 

Mijn vrouw en ik zijn het erover eens dat we voor geen goud in een verzorgingshuis terecht willen komen. Daarom wilden we allebei onze eigen wilsverklaringen opstellen. Onze dochter vertelde ons dat dit kon bij Voor-Morgen en ze heeft ons geholpen om ieder een eigen document op te stellen. 

In onze zorgwensverklaring hebben we aangegeven zo lang mogelijk thuis te willen blijven wonen, met PGB en wijkverpleging. Ook hebben we beide een niet-reanimeerverklaring, want als onze tijd gekomen is, dan hebben we daar vrede mee. En wanneer er geen enkele kwaliteit van leven meer is en er sprake is van uitzichtloos lijden, dan wensen we euthanasie. 

Dit alles hebben we vervolgens besproken met onze huisarts. We voelen ons nu zo goed mogelijk voorbereid op onze laatste levensfase. Echt een pak van ons hart!"

Bekijk de andere motivaties

"Ik regel zelf. Ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid."

"Ik laat artsen en familie mijn medische wensen weten."

"Ik voorkom dat ik eindig in een zieken- of verzorgingshuis."