Klantverhalen

Jeanine haar reden voor een wilsverklaring

Ik voorkom voor mijzelf onnodig lijden in een verzorgingstehuis en regel verpleging aan huis.

Jeanine (69)

"Met Frank ben ik 46 jaar gelukkig getrouwd geweest. We hebben mooie jaren gekend waar ik dankbaar op terug kijk, helaas hebben we geen kinderen mogen krijgen, dat hadden we wel graag gewild.  

Frank en ik hadden samen een slagerij, waar we altijd hard gewerkt hebben. Daarnaast hebben we prachtige verre reizen gemaakt. Badminton was mijn passie en voetbal die van Frank.

Niet lang na de verkoop van de slagerij bleek Frans Alzheimer te hebben. Een tijdje kon hij dat met trucjes verbergen en merkte je het alleen aan kleine dingen. Maar na anderhalf jaar ging het plotseling heel hard bergafwaarts. Frank raakte de weg kwijt en moest overal mee geholpen worden. Eten, aankleden, wassen en naar de wc gaan.

Het werk in de slagerij heeft me altijd sterk gehouden, waardoor het me nu ook nog lukte om mijn man te ondersteunen met zware dingen zoals in bad gaan en traplopen. Maar het leven met Frank in huis was wel heel zwaar. Alle deuren moesten steeds op slot, ik moest de autosleutels verstoppen, de keukendeur moest dicht, hij was vaak verward, bang en onrustig... En als ik het lichamelijk niet had aangekund, had Frank gelijk naar een verzorgingstehuis gemoeten.

Dat was iets waarvan Frank altijd zei dat hij dat beslist niet wilde. Zijn zus Gerda heeft daar haar laatste levensjaren doorgebracht en hij vond het iedere keer weer vreselijk om te zien hoe ze daar wegkwijnde. Het was voor haar een lange lijdensweg, en na ieder bezoekje aan Gerda was Frank verdrietig en stil.
Uiteindelijk is Frank nog redelijk snel aan een hartstilstand overleden, vredig thuis. Ik mis hem natuurlijk, maar toch was het een zegen. Want als het allemaal nog langer had geduurd, dan was Frank tenslotte toch echt in een ziekenhuis of verpleegtehuis geëindigd.

Dit alles heeft mij de ogen geopend. Ik heb geen familie die mij kan verzorgen als ik wilsonbekwaam en afhankelijk ben geworden van anderen.

Daarom heb ik voor mezelf onlangs een aantal wilsverklaringen opgesteld. Vooral de zorgwensverklaring wilde ik snel opgesteld hebben. Daarin heb ik aangegeven waar en hoe ik mijn zorg wil ontvangen: in mijn eigen woning, met verpleging aan huis. De dochter van mijn beste vriendin is mijn vertegenwoordiger. We hebben samen doorgesproken wat ze moet doen als ik wilsonbekwaam word, heel fijn.

Dat dit nu via Voor-Morgen geregeld is, is voor mij echt een enorme geruststelling!"

Bekijk de andere motivaties

"Ik regel zelf. Ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid."

"Ik laat artsen en familie mijn medische wensen weten."

"Ik voorkom dat ik eindig in een zieken- of verzorgingshuis."