Klantverhalen

Vera haar reden voor een wilsverklaring

Ik wil dat mijn ouders behandeld worden volgens hun wensen.

Vera (42)

“Gelukkig leven mijn ouders nog steeds allebei. Als ik naar mijn vrienden kijk, realiseer ik me dat dit best bijzonder is. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe zwaar het is als je vader of moeder ernstig ziek wordt. Het zwaarste is wanneer iemand opgenomen moet worden en niet meer aanspreekbaar is. Ik weet van mijn ouders dat ze in dat geval ook niet verder behandeld zouden willen worden.

Door mijn werk op de IC heb ik meerdere malen ervaren dat het voor de arts niet altijd duidelijk genoeg is als de familie vertelt wat de wensen zijn. Onduidelijk of soms onderling ook verschillend. Het maakt het voor de artsen een stuk duidelijker als de naasten kunnen aantonen wat de patiënt zelf zou willen. Vandaar dat ik mijn ouders ertoe aangezet heb om op de website van Voor-Morgen een Digitale Wilsverklaring op te stellen. Daarin kunnen zij hun zorgwensen duidelijk vastleggen en hoeft er geen discussie te zijn op het moment van behandeling.  

We hebben eerst aan de hand van de brochure samen besproken waarom het zo belangrijk is om medische en zorgwensen vast te leggen. Daar waren ze het snel over eens. Toen zijn we meteen aan de slag gegaan. Dat ging erg makkelijk.

Groot voordeel van een online wilsverklaring is dat ik deze door een unieke code altijd aan een arts kan laten zien. Het is immers geen papiertje dat mijn ouders ergens bewaren en wat ik dan niet meer kan vinden. De huisarts, waarmee we de wensen natuurlijk hebben doorgesproken, heeft ook een eigen persoonlijke code.

Zowel ikzelf als mijn ouders hebben nu het gevoel dat ze altijd de regie houden!

Bekijk de andere motivaties

"Ik regel zelf. Ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid."

"Ik laat artsen en familie mijn medische wensen weten."

"Ik voorkom dat ik eindig in een zieken- of verzorgingshuis."