Wilsonbekwaam

Wilsonbekwaamheid: je wordt afhankelijk, hoe hou je regie? Wie kan je helpen en hoe weet  je naasten wat jouw wensen zijn? Wat zijn de gevolgen? Wie beslist?  Weten hoe je dit regelt?

Lees de informatie hieronder.

Stel jouw Digitale Wilsverklaring op Maak eerst kennis: wie zijn wij?

Wanneer ben je wilsonbekwaam?

Je bent wilsonbekwaam als je niet meer kunt zeggen wat je wilt of wenst. Of als je niet begrijpt wat het gevolg is van een voorgestelde behandeling.

De oorzaak van wilsonbekwaamheid is soms plotseling, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk of een herseninfarct. Maar het kan ook het gevolg zijn van een langdurig ziekteproces zoals dementie. 

Als je wilsonbekwaam bent dan ben je de regie over je eigen leven kwijt en moet een ander  voor jou beslissingen nemen. Over je (medische) behandeling, verzorging en wensen met betrekking tot euthanasie. 

 

Wie beslist voor mij als ik wilsonbekwaam word?

De (wettelijk) vertegenwoordiger is de persoon die voor je beslist. Dat kunnen zijn: 

  1. Een door de rechter benoemde curator of mentor.
  2. Een door jezelf schriftelijk benoemde vertegenwoordiger, bijvoorbeeld in een wilsverklaring.
  3. Een niet benoemde  echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel.
  4. Een niet benoemde ouder, kind, broer of zus.

 

Gevolgen van niet meer zelf kunnen beslissen

Als een vertegenwoordiger kan aantonen wat je behandel- of euthanasiewensen zijn en dat zonder twijfels en onduidelijkheden aan een arts kan uitleggen, is dat ideaal. Als dat niet het geval is, en dat gebeurt regelmatig, dan moeten je naasten en de arts die keuzes maken. Vaak ontstaat er dan onduidelijkheid en moeten ze naar beste vermogen bepalen wat je gewild zou hebben. De arts zal je uiteraard behandelen. Maar kan geen rekening houden met eventuele specifieke wensen. Een euthanasieverzoek bijvoorbeeld, iets wat wettelijk gezien alleen opgesteld kan worden als je nog wilsbekwaam bent, zal daarmee dus niet gerespecteerd kunnen worden.

 

Wilsonbekwaam

 


Misverstand nummer 1:
“Ik neem aan dat mijn partner precies weet wat ik wil. Dat hoef ik daarom niet op papier te zetten.” In de praktijk blijkt dit vaak een misvatting te zijn. De partner weet vaak niet zo goed wat de wensen zijn en daarmee ook de arts niet. Wat het lastig maakt om jou volgens jouw wensen te behandelen."

Misverstand nummer 2: "Mijn broer en ik dachten allebei te weten wat papa wilde. Echter, we bleken flink verschillende verhalen aan de arts te vertellen. Antwoord van de arts: “Heren, als u het niet eens bent, dan is het voor mij lastig om de wensen van uw vader te volgen.”

 

Voorkom onduidelijkheden voor je naasten en artsen!

Als je die die onduidelijkheden wilt voorkomen en zelf de regie wilt behouden over jouw behandeling als je wilsonbekwaam bent, dan is een wilsverklaring de juiste oplossing. Daarin geef je aan welke medische behandelingen of zorg je wilt. Ook kun je eventuele euthanasiewensen aangeven en bepalen wie jouw vertegenwoordiger is. 

 

Voor wie maak je de wilsverklaring?

  • In de eerste plaats voor jezelf. Natuurlijk! Door bij goede gezondheid duidelijk te maken wat je wensen zijn over je (medische) behandeling, euthanasie en vertegenwoordiging hou je zelf de regie.
  • Voor je naasten of vertegenwoordigers. Wanneer zij weten wat je wensen zijn, is het voor hen makkelijker om die te respecteren wanneer je wilsonbekwaam bent. Dat voorkomt onduidelijkheden en onderlinge meningsverschillen.
  • Voor je artsen: het geeft hen duidelijkheid en het comfort om jou te behandelen zoals je dat zou willen

 

Voor iedereen, dus ongeacht de leeftijd, is het aan te raden om een wilsverklaring op te stellen. Gevoelsmatig is wilsonbekwaamheid misschien iets ‘voor later’. Maar ook jongere mensen hebben vaak wensen met betrekking tot hun behandeling of euthanasie en kunnen helaas te maken krijgen met een (plotselinge) ziekte of een ongeluk.


"Voor mijn kinderen rust en duidelijkheid over wat de bedoeling is"
Marjan (55 jaar oud)

“Ik heb met behulp van Voor-Morgen mijn wilsverklaring opgesteld. Super handig, want het is inclusief een persoonlijke video waardoor ook voor mijn kinderen (die best heel verschillend denken) helder is hoe ik het wil. Dat geeft niet alleen voor mij, maar ook voor mijn kinderen rust en duidelijkheid over wat de bedoeling is.”

Brochure afbeelding

Meer informatie?

Wil je meer weten over wilsonbekwaamheid en over de voordelen van een wilsverklaring? Download dan onze uitgebreide brochure! Ook erg handig als je dit met je naasten wil bespreken.

Download de brochure

Volgende stap

 

Vraagteken icoon png
Meer informatie nodig?
Klik hier voor meer informatie over wilsverklaringen.
Meer informatie
Pen en papier icoon png
Wilsverklaring opstellen?
Klik op de knop om gelijk te beginnen.
Begin met opstellen