Wilsverklaring

ln een wilsverklaring leg je jouw wensen vast voor verzorging en behandeling.
Met een Digitale Wilsverklaring pas je die aan wanneer je wilt en houd je zelf de regie.

Stel jouw Digitale Wilsverklaring op Maak eerst kennis: wie zijn wij?

Wat is een wilsverklaring?

In een wilsverklaring leg je jouw wensen vast voor verzorging en behandeling. Daarnaast kun je een vertegenwoordiger aanwezig. De verklaring biedt duidelijkheid aan jouw naasten en artsen, als jij niet langer wilsbekwaam bent.

 

Welke soorten wilsverklaringen zijn er?

 • Niet reanimeren-verklaring
  Beschrijf in welke gevallen je niet gereanimeerd wil worden
 • Euthanasieverzoek
  Verzoek een arts om euthanasie bij ondraaglijk en uitzichtloos leiden.
 • Behandelverbod
  Geef aan welke behandelingen je niet wil bij ziekte, door een ongeval of andere oorzaak.
 • Zorgwensverklaring
  Beschrijf waar en door wie je verzorgd wil worden als je blijvende zorg nodig hebt.

Tip: in een wilsverklaring beschrijf je wat je wil en waarom. Dat kunnen best lastige keuzes zijn. Om je te helpen stelden we een brochure samen met meer informatie.

Download gratis onze brochure met toelichting bij alle vier de verklaringen.

Jouw Digitale Wilsverklaring biedt
7 voordelen:

 Officieel en rechtsgelding
 Altijd online beschikbaar
 Gratis onbeperkt wijzigen
 Gewaardeerd door artsen
 Inlogcode voor (huis)arts
 Inlogcode voor vertegenwoordiger(s)
 Jaarlijkse update alert

Opstellen icoon png
Weten hoe het opstellen gaat?
Download dan het stappenplan
Ja graag!
Pen en papier icoon png
Eerst een voorbeeld ontvangen?
Download het voorbeeld
Laat maar zien!

Hoe regel ik een een wilsverklaring?

Je mag van de overheid zelf bepalen hoe je een wilsverklaring opstelt. Dit zijn de drie meest voorkomende manieren, die allemaal officieel en rechtsgeldig zijn:

 • Zelf jouw wilsverklaring opstellen
  Veel mensen stellen hun wilsverklaring zelf op. De verklaring is officieel en rechtsgeldig als je daar je naam, handtekening en de datum op zet. Je hoeft daarvoor niet naar de notaris. Houd er rekening mee dat de verklaring kwijt kan raken. Ook moeten jouw naasten een arts er zelf van overtuigen dat dit je officiële verklaring is.

 • Bij een belangenvereniging
  Belangenverenigingen zoals de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) kunnen je helpen met een wilsverklaring. Dat wil zeggen, als ie er er lid wordt. Je betaalt kosten om lid te worden. Jouw wilsverklaring ligt daarna bij de vereniging of je bergt die zelf thuis op. Daarmee loop je nog steeds het risico dat je de verklaring kwijtraakt.

 • Bij de notaris
  Notarissen noemen de wilsverklaring het levenstestament. Dat is een dure term voor een wilsverklaring, waarin je jouw medische en zakelijke zaken regelt. Het notariskantoor bewaart het document, maar als je het wil aanpassen moet je daardoor dus naar de notaris. Bovendien kun je jouw wilsverklaring alleen opvragen tijdens kantooruren.

Bij ons stel je zelf jouw wilsverklaring op, maar digitaal. Daardoor raak je de verklaring niet kwijt. Bovendien waarderen artsen ons initiatief. Zij krijgen een inlogcode om jouw verklaring digitaal door te lezen. Zo weten ze zeker dat dit jouw officiële en rechtsgeldige wilsverklaring is. Ten slotte ontvang je van ons jaarlijks een gratis update-alert. Je controleert jouw wilsverklaring en werkt die bij als dat nodig is. Zo voldoe je automatisch aan de wettelijke verplichting voor een eventueel euthanasieverzoek om die jaarlijks te updaten.

Tip: benieuwd naar de volledige vergelijking van de mogelijkheden?
Bekijk onze complete vergelijking van wilsverklaringen van jezelf, bij een vereniging en de notaris.

 

Voor wie is een wilsverklaring belangrijk?

Voor jezelf
Het geeft rust en je houdt de regie in handen. Want jouw naasten en arts weten wat je wilt als je dat zelf niet meer kunt aangeven.

Voor je naasten, vertegenwoordiger en artsen
Dankzij jouw wilsverklaring weet iedereen wat je specifieke wensen zijn. Daar zullen artsen rekening mee houden bij je behandeling. Als de arts jouw wensen namelijk niet kent, zal hij je naar eigen inzicht behandelen en de zorg verlenen die passend is bij jouw situatie op dat moment. Uiteraard zal de arts daar waar nodig overleggen met je naasten. Een heldere wilsverklaring voorkomt onduidelijkheid en stress en maakt het beslissen voor je naasten en arts een stuk eenvoudiger.

24/7 Online beschikbaar

100% rechtsgeldig

Persoonlijke video

Praktisch stappenplan

Naar opstellen
Brochure afbeelding

Meer informatie?

Wil je meer weten over wilsonbekwaamheid en over de voordelen van een wilsverklaring? Download dan onze uitgebreide brochure! Ook erg handig als je dit met je naasten wil bespreken.