Veelgestelde vragen

Digitale Wilsverklaring

Hoe weet de arts wat mijn wensen zijn?

Voor-Morgen adviseert je de Digitale Wilsverklaring aan je (huis)arts te sturen en jouw wilsverklaringen met je arts te bespreken. Controleer met je arts of je jouw wensen goed hebt beschreven, licht ze toe en vraag of ze duidelijk zijn. Vraag je arts jouw Digitale Wilsverklaring toe te voegen aan je patiëntendossier. 

Is een Digitale Wilsverklaring rechtsgeldig?

De wetgever stelt dat een wilsverklaring in principe vormvrij opgesteld kan worden.  Wel zijn er enkele voorschriften waaraan een wilsverklaring moet voldoen wil die ook rechtsgeldig zijn. Je moet je naam, datum en handtekening op de wilsverklaring zetten. Ook moet je 16 jaar of ouder zijn tijdens het opstellen en wilsbekwaam zijn. Dat wil zeggen dat je in staat moet zijn om zelf te beslissen over de inhoud van de wilsverklaring.

 

Zijn mijn gegevens veilig bij Voor-Morgen?

Ja. Je gegevens worden versleuteld bewaard op een server van een in Nederland gevestigd bedrijf en die op Nederlandse bodem staat. Zie ook de 'veiligheids-verklaring' op de website.

Hoe kan mijn vertegenwoordiger aantonen dat hij of zij mijn vertegenwoordiger is?

Jouw Digitale Wilsverklaring heeft een Unieke Code. Deze moet je delen met je vertegenwoordiger. Als jouw vertegenwoordiger de Unieke Code in combinatie met je geboortedatum invoert op https://app.voor-morgen.nl/controleren wordt je Digitale Wilsverklaring zichtbaar. In de geopende Digitale Wilsverklaring staat wie de vertegenwoordiger is. Je vertegenwoordiger identificeert zich vervolgens met een officieel identiteitsbewijs.

Geef ik mijn huisarts ook een kopie van de Digitale Wilsverklaring?

Ja, het is  verstandig om je Digitale Wilsverklaring met je huisarts te bespreken. Bij een euthanasieverzoek is het noodzakelijk!

Moet ik een eigen uitleg geven bij de wilsverklaringen?

Ja. Het is voor voor je zorgverleners en naasten belangrijk precies te weten wat jij bedoelt met je behandel- en zorgwensen. Gebruik daarvoor de keuze antwoorden en de vrije tekstblokken. Geef in je eigen woorden een toelichting zoveel mogelijk uit. Ook kun je gebruikmaken van een video opaname waarin je mondeling je wensen kan verduidelijken.

Kan ik meerdere mensen tot mijn vertegenwoordiger maken?

Ja dat kan. Er is een '1e vertegenwoordiger' en een 'vervangend vertegenwoordiger'. De artsen willen één aanspreekpunt. Zij overleggen met de vervangend vertegenwoordiger als de 1e vertegenwoordiger de taak niet kan uitoefenen. 

Kan ik gemaakte keuzes in mijn Digitale Wilsverklaring wijzigen nadat ik hem heb opgesteld?

Ja, je kunt 24 uur per dag je Digitale Wilsverklaring aanpassen en wijzigen.

Bespreek de wijzigingen met je arts en vertegenwoordiger. Informeer ook je naasten.

Wat zijn de kosten voor het wijzigen van de Digitale Wilsverklaring?

Daar zijn geen kosten aan verbonden.

Moet ik alle wilsverklaringen kiezen?

Nee, je kiest alleen voor de verklaringen die voor jouw belangrijk zijn.

Uit welke wilsverklaringen kan ik kiezen?

Bij Voor-Morgen kun je vier medisch-gerelateerde wilsverklaringen opstellen. Dit zijn, het Behandelverbod, de Niet-reanimeerverklaring, het Euthanasieverzoek de Zorgwensverklaring.

Waar staat de Unieke Code?

De Unieke Code staat naast de handtekening op de laatste pagina van je Digitale Wilsverklaring. Met deze code in combinatie met je geboortedatum kunnen je artsen en vertegenwoordiger(s) je Digitale Wilsverklaring openen en inzien op :

https://app.voor-morgen.nl/controleren

 

Hoe weet mijn vertegenwoordiger wat mijn wensen zijn?

Bespreek je wensen met je vertegenwoordiger. Zorg er voor dat je vertegenwoordiger ook een kopie van je Digitale Wilsverklaring heeft.

Hoe weten mijn naasten wat mijn laatste Digitale Wilsverklaring is?

Wij adviseren je jouw naasten te vertellen wanneer er iets verandert in je wensen. je kunt de laatste versie van de Digitale Wilsverklaring ook downloaden en aan hen verstrekken. Dankzij het jaarlijkse abonnement-systeem blijft je laatste versie van je Digitale Wilsverklaring oproepbaar voor diegene aan wie je de Unieke Code hebt verstrekt.

Kan ik samen met mijn partner één Digitale Wilsverklaring opstellen?

Nee, dat is niet mogelijk. Een Digitale Wilsverklaring is een persoonlijk document. Het gaat om jouw wensen. Je kunt alleen voor jezelf een eigen Digitale Wilsverklaring opstellen. Partners doen dat dus apart van elkaar.

Kan mijn vertegenwoordiger mijn wilsverklaring wijzigen?

Nee, dat kan niet. Je bent de enige persoon die wijzigingen in de Digitale Wilsverklaring kunt maken.

Zelf regelen

Officiële en rechtsgeldige wilsverklaring. Houd zelf de regie over wat je wil.

sample-16
Stel jouw wilsverklaring op
In een paar eenvoudige stappen.
Opstellen
sample-16
Download een voorbeeld
Van een digitale wilsverklaring.
Download