Wilsverklaring
ln een wilsverklaring leg je jouw wensen vast voor verzorging en behandeling.
Met een Digitale Wilsverklaring pas je die aan wanneer je wilt en houd je zelf de regie.
Wat is een wilsverklaring?
In een wilsverklaring leg je jouw wensen vast voor verzorging en behandeling. Daarnaast kun je een vertegenwoordiger aanwezig. De verklaring biedt duidelijkheid aan jouw naasten en artsen, als jij niet langer wilsbekwaam bent.
Welke soorten wilsverklaringen zijn er?
- Niet reanimeren-verklaring
Beschrijf in welke gevallen je niet gereanimeerd wil worden - Euthanasieverzoek
Verzoek een arts om euthanasie bij ondraaglijk en uitzichtloos leiden. - Behandelverbod
Geef aan welke behandelingen je niet wil bij ziekte, door een ongeval of andere oorzaak. - Zorgwensverklaring
Beschrijf waar en door wie je verzorgd wil worden als je blijvende zorg nodig hebt.
Tip: in een wilsverklaring beschrijf je wat je wil en waarom. Dat kunnen best lastige keuzes zijn. Om je te helpen stelden we een brochure samen met meer informatie.
Download gratis onze brochure met toelichting bij alle vier de verklaringen.
Jouw Digitale Wilsverklaring biedt
7 voordelen:
Officieel en rechtsgelding
Altijd online beschikbaar
Gratis onbeperkt wijzigen
Gewaardeerd door artsen
Inlogcode voor (huis)arts
Inlogcode voor vertegenwoordiger(s)
Jaarlijkse update alert
Hoe regel ik een een wilsverklaring?
Je mag van de overheid zelf je medische wilsverklaring opstellen. Dat is bijna vormvrij te doen. Mogelijkehden die we kennen:
- Zelf jouw wilsverklaring opstellen
Je kunt zelf rechtsgeldig je medische wilsverklaring opstellen. De verklaring is officieel en rechtsgeldig als je daar je naam, handtekening en datum op zet. De belangrijkste nadelen zijn dat je nooit weet of het getoonde exemplaar ook de laatste is en dat je niet weet waar je de wilsverklaring kan vinden. - Een wilsverklaring van internet downloaden
Op internet zijn verschillende voorbeelden van wilsverklaringen te vinden. Soms zijn ze van belangenverenigingen zoals de NVVE kunnen je helpen met een euthanasieverzoek, soms zijn het artsen of juristen die een behandelverbod, niet-reanimeren verklaring ed. aanbieden. De belangrijkste nadelen zijn dat het vaak gaat om standaard teksten en verklaringen. Ook nu weet je niet of het getoonde exemplaar de laatste is en waar de wilsverklaring te vinden is. - Naar een notaris gaan
Bij de notaris kun je een medische wilsverklaring opstellen. Dat noemt men een levenstestament. Dat bestaat uit een zakelijke- en medische volmacht. Het KNMG (artsenfederatie) raadt een levenstestament áf.
De belangrijkste nadelen zijn dat het gaat om standaard verklaringen, die je niet zelf kan aanpassen en dat het is duur. Ook is de informatie snel verouderd.
Voor-Morgen biedt een 100% digitale oplossing. Je kunt hier al je medische wensen voor verzorging en behandeling regelen. Het is rechtsgeldig en voldoet aan de richtlijnen van de KNMG. Kenmerken en voordelen van digitaal: Je kunt het zelf regelen. Het is 24/7 beschikbaar en gratis aanpasbaar en is voorzien van een Unieke Code. Hierdoor weet je altijd wat de 'laatste' is. Er is veel ruimte voor eigen toelichting. je kan zelfs een video opnemen waarin je jouw woorden en wensen nog duidelijker maakt. Jaarlijks ontvang je een update mail. Daardoor is jouw Digitale Wilsverklaring altijd actueel en voldoet aan de gestelde eisen.
Tip: benieuwd naar de volledige vergelijking van de mogelijkheden?
Bekijk onze complete vergelijking van wilsverklaringen van jezelf, bij een vereniging en de notaris.
Voor wie is een wilsverklaring belangrijk?
Voor jezelf
Het geeft rust en je houdt de regie in handen. Want jouw naasten en arts weten wat je wilt als je dat zelf niet meer kunt aangeven.
Voor je naasten, vertegenwoordiger en artsen
Dankzij jouw wilsverklaring weet iedereen wat je specifieke wensen zijn. Daar zullen artsen rekening mee houden bij je behandeling. Als de arts jouw wensen namelijk niet kent, zal hij je naar eigen inzicht behandelen en de zorg verlenen die passend is bij jouw situatie op dat moment. Uiteraard zal de arts daar waar nodig overleggen met je naasten. Een heldere wilsverklaring voorkomt onduidelijkheid en stress en maakt het beslissen voor je naasten en arts een stuk eenvoudiger.